Menu

Bewust Zijn

Geen categorie

Bewustwording: leer van je afkeer

Door de bewustwordingsgolf van het afgelopen decennium richten we ons massaal naar binnen, op onze kern; waar zitten onze aangeboren kwaliteiten. Er is een verschuiving op gang gekomen in de vraag ‘wat doe je’ naar de vraag ‘ wie ben je’ op de doorsnee (netwerk) borrel. Met een beetje mazzel zit daarin een grote overlap ;-).

Zelfkennis is in elk geval aan de orde in onze huidige samenleving, op elk niveau in elke leeftijdsgroep.

Het proces van het onderzoeken van je eigen kernkwaliteiten is een prachtige oefening in zelfbewustwording. Het is tevens een oefening waar je jouw ‘innercircle’ van mensen waarmee jij je vertrouwd voelt, in mee kan nemen. Vaak kunnen zij jou beter vertellen waar jouw kernkwaliteiten of juist afkeer/ allergieën liggen, dan jijzelf.

Je hoeft ook zeker niet te beginnen met de vraag: ‘waar ben ik goed in?’. Het uitgangspunt ‘waar heb ik een afkeer van?’ is juist een heel goed startpunt. Feit is dat voor velen het opstellen van een lijst vanuit dat startpunt makkelijker gaat dan vanuit het kwaliteiten uitgangspunt. Afkeer van bepaald gedrag van een ander (of van jezelf) leidt in de meeste gevallen tot een stroeve communicatie, samenwerking, verhouding etc. met een ander.

Houdt echter het volgende in je achterhoofd bij het opstellen van deze lijst. Vaak is het geen afkeer, maar afgunst. Dat specifieke gedrag is namelijk een overdreven afspiegeling van het gedrag dat je wat meer in jezelf mag opzoeken. Je hebt het namelijk in je!

Wordt je altijd een beetje kriebelig van mensen die uitgebreid en frequent hun rust nemen en niet meteen opspringen als er iets op de agenda wordt gezet? Grote kans dat jouw kwaliteiten in dat geval vallen in de range: energiek, daadkrachtig, gemotiveerd, prestatiegericht. Teveel van dit gedrag kan leiden tot valkuilen als: streberig, opdringerig.

De uitdaging die om de hoek komt kijken is dat je wat meer terughoudendheid in jezelf mag opzoeken en wat meer rust mag nemen om situaties eerst eens aan te kijken. Dit komt echter dicht in de buurt van gedrag dat jou afkeer bezorgd. Namelijk die (in jouw ogen) luie, ongemotiveerde mensen. Van deze mensen kun je een hoop leren! Onderzoek het maar eens bij jezelf n.a.v. die ene collega waar je liever met een boog omheen loopt…