Menu

Zeven overwegingen voor een goede bedrijfsstart

ondernemerstips

Zelfstandig ondernemen

Zelfstandig ondernemen is vaak een grote stap. Van een eerste idee tot het in de markt zetten van een dienst of product zit doorgaans een behoorlijke tijd waarin nog niets omgezet wordt. Ook de eerste tijd van activiteiten in de markt geeft nog maar heel beperkte omzetten. Het is mogelijk om naast een loondienst ook te starten als ondernemer. Zo beperkt je de risico’s en kun je bekijken of jouw idee potentie heeft. Overleg dit altijd eerst en goed met je werkgever. Als er geen conflicterende belangen zijn zal jouw werkgever geen bezwaren hebben.

Wanneer je erover denkt om zelfstandig te worden, dan zijn er verschillende overwegingen waar je aan moet denken. Hieronder noem ik er zeven:

Zet je ideeën op papier in een goed doordacht businessplan

Zorg in een vroeg genoeg stadium voor een goed leesbaar ondernemersplan. Door je ideeën op papier te zetten worden ze concreet. Bovendien denk je daarbij na over je eigen kracht als ondernemer, over de invulling van je basis business model en maak je prognoses van kosten en omzetten. Een goed businessplan is een gouden start. Schijf dit plan gezamenlijk met een adviseur. Deze kan jouw ideeën nog verder aanscherpen en je op bepaalde onderdelen uitdagen en informeren.

Schrijf je in als ondernemer en kies je rechtsvorm

Iedere bestaande onderneming moet ingeschreven staan in het handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Dat geldt ook voor ondernemers die parallel aan een loondienst gaan starten. De keuze van de rechtsvorm is aan jou als ondernemer en moet je aangeven tijdens deze inschrijving. Deze keuze is een combinatie van risico en administratieve lasten die gelden voor de specifieke rechtsvormen. Laat je hierover voor je inschrijving goed informeren door een adviseur. De inschrijving wordt gemeld bij de belastingdienst; dat hoef je zelf niet apart te doen.

Verken de mogelijkheden voor subsidies en financiering

Er zijn er meer dan je denkt. Neem daarvoor contact op met een fiscalist en lees ook een deze blog

 Ken je belastingverplichtingen als ondernemer

Als eenmanszaak of vof heb je te maken met de inkomstenbelasting, zoals in je privé situatie. Als bv met de vennootschapsbelasting. Elk bedrijf moet omzetbelasting (BTW) afdragen over de omzetten. Voor starters bestaan er een aantal aantrekkelijke regelingen zoals de kleine ondernemersregeling en de startersaftrek.

 Je eerste overeenkomst aangaan met je klant

Wanneer je als ZZP’er of freelancer aan de slag gaat dan was tot en met april dit jaar (2016) een VAR verklaring verplicht. Vanaf mei 2016 wordt dit vervangen door een modelovereenkomst. Opdrachtgever en opdrachtnemer zijn dan gezamenlijk verantwoordelijk voor de aard van de arbeidsrelatie en de mogelijke aanspraken achteraf (als de belastingdienst een dienstverband constateert).

Bescherm jezelf en verzeker je goed

Als (parttime) ondernemer krijg je te maken met bepaalde persoonlijke en/of bedrijfsmatige risico’s, zoals aansprakelijkheid en arbeidsongeschiktheid. Als werknemer ben je verzekerd voor arbeidsongeschiktheid, maar als zelfstandig ondernemer zul je dit apart moeten regelen via daarvoor bestaande verzekeringen. Dit zijn prijzige verzekeringen met een gezondheidscheck. Een adviseur kan jouw onafhankelijk informeren over de mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld ook een gedeelte van jouw inkomen verzekeren wat veel scheelt in je maandelijkse premie. Verzekeringsmaatschappijen maken onderscheid tussen privé en zakelijk wanneer het gaat om aansprakelijkheid. Bedrijfsmatig zul je je hiervoor moeten verzekeren. Ook het risico dat je een verkeerd advies uitbrengt bij een klant is handig om te verzekeren via een beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

Regel je administratie

Een goed administratief adviseur is onmisbaar vanaf de start. Het zijn kosten die zich dubbel en dwars terug verdienen. Door de juiste rechtsvorm te kiezen en goed geadviseerd een verzekering af te sluiten bijvoorbeeld. Ook je btw aangiftes worden juist en op tijd gedaan. Er wordt dan meteen rekening gehouden met de fiscale voordelen waar je recht op hebt. Houd vooral ook zelf vanaf de start van je bedrijf je administratie goed op orde. Dat scheelt je administrateur tijd en jouw daarom geld.